«Сухе» утоплення: як тонуть діти після виходу з води

«Сухе» утоплення: як тонуть діти після виходу з води
Дитина може втопитися не тільки в вожі, але й після виходу з неї
istockphoto.com

Що таке вторинне утоплення, чим воно небезпечне та як проявляється. Ознаки вторинного та сухого утоплення, за яких дитину терміново потрібно вести до лікаря

Читайте такожВ Бердянске чуть не утонули двое детей: правила безопасности на воде
Через війну в Україні пляжі в містах, де були військові дії, закриті. Але в багатьох регіонах можливість відпочити на березі природного водоймища залишається.

Купання – одна з головних дитячих забав. Але водночас один із найбільших ризиків для дитини влітку. Окрім звичайного утоплення, є ще одна, не така очевидна небезпека. Це вторинне або сухе втоплення, коли дитина гине через кілька годин після виходу з води.

Чому так відбувається, і в яких ситуаціях батькам треба бути пильними, розповіли експерти Всеукраїнської спілки парамедиків.

Що таке вторинне утоплення

Вторинне утоплення може розвинутися навіть після басейну / istockphoto.com

Вторинне втоплення інакше називають відкладеним. Найчастіше воно трапляється після того, як дитина тонула, і її відкачали. При цьому частина води все одно залишається усередині дихальної системи. Вона викликає запалення бронхів та набряк легень, який перекриває дихальні шляхи. Через це дитині спочатку важко дихати, а потім набряк повністю блокує доступ кисню в організм.

Для розвитку вторинного утоплення необхідно від 2 годин до кількох днів. Згідно зі статистикою, летальний кінець зазвичай настає вночі. Батьки полегшено думають, що уникнули жахливої трагедії, укладають дитину спати, і вона більше не прокидається.

Важливо знати, що вторинне утоплення може наступити і без того, щоб дитина перед цим тонула. Для цього досить просто наковтатися води під час пірнання або активних ігор у водоймі. При цьому візуально дитина виглядатиме абсолютно здоровою. Спочатку, поки не почнеться набряк легенів. Декілька років тому в США був зафіксований випадок, коли 10-річний хлопчик помер від вторинного утоплення після того, як повернувся додому з басейну.

Чим відрізняється сухе втоплення

Сухе втоплення від вторинного відрізняється тим, що води у дитини в легенях може бути. Якщо під час купання була небезпека втопитися, в організмі розвивається природна захисна реакція. Дихальні пусти спазмуються, щоб не допустити попадання води у легені. Проте разом із цим спазм перекриває і доступ повітря. Спочатку спазм може бути не сильним, проте має тенденцію до наростання. Лікарі кажуть, що ознаки сухого втоплення зазвичай розвиваються протягом 24 годин.

Симптоми вторинного та сухого втоплення

Після пляжу зверніть увагу на кашель та сонливість дитини / istockphoto.com

В обох випадках симптоми будуть однаковими. Тому не потрібно довго гадати і роздумувати, якщо після купання ви помітили у дитини такі прояви:

  • утруднене дихання з короткими вдихами, спроби перепочити
  • стійкий безперервний кашель
  • сильна та нехарактерна для дитини втома
  • підозріла сонливість
  • біль та дискомфорт у ділянці грудей
  • нетипова поведінка (дратівливість, забудькуватість)
  • уповільнена реакція та порушення координації рухів
  • «посинення» губ або пальців (через кисневу недостатність)

Важливі рекомендації для батьків

Купатися з дітьми потрібно на відстані витягнутої руки / istockphoto.com

Усі або кілька перелічених вище симптомів – це явна ознака того, що дитину потрібно терміново показати лікареві. Не соромтеся «перебдіти», адже в цій ситуації обережність не буває зайвою і може в прямому значенні слова врятувати життя дитині. У лікарні його послухають, щоб визначити, чи немає в легенях води, можуть направити на рентген та безпомилково діагностують спазм дихальних шляхів (якщо він є).

Також варто показати дитину доктору, якщо під час купання був інцидент, коли дитина тонула або мало не потонула. Навіть якщо це було «недовго», і дитина почувається нормально. Небезпека вторинного утоплення в тому, що неможливо передбачити, коли й у когось воно розвинеться. Тому проблему краще заздалегідь виключити.

Щоб уникнути біди, обов'язково дотримуйтесь правил безпеки на воді під час купання з дітьми. У жодному разі не випускайте їх з поля зору. Щоб захлинутися, малюкові достатньо глибини всього в 6-8 см. Особливо, якщо хтось із тих, хто купається, його несподівано штовхнув під воду. Тому з дітьми, які не вміють плавати, дотримуйтесь правил витягнутої руки: ви повинні знаходитися від дитини на такій відстані, щоб будь-якої секунди підхопити і витягнути її з води.

Навіть якщо дитина вміє плавати, не втрачайте пильності. Адже у воді йому може стати погано. Він може злякатися, запанікувати та втратити над собою контроль – у результаті не випливе з води навіть на маленькій глибині. Не скидайте з рахунків випадкову хвилю або перебіг: на відкритій воді для дитини цього достатньо, щоб піти на дно.

Вам також буде цікаво почитати:

«Вухо плавця»: як уникнути запалення вуха на пляжі

У трусиках чи без: які хвороби ризикують підхопити діти-голиші на пляжі

 


Хмара тегів


Матеріали на тему

Аудіоказки

x
Для зручності користування сайтом використовуються куки. Докладніше...
This website uses Cookies to ensure you get the best experience on our website. Learn more... Ознайомлений(а) / OK