Як підтвердити вакцинацію дитини: відповідь МОЗ

Як підтвердити вакцинацію дитини: відповідь МОЗ
Як підтвердити вакцинацію дитини закордоном
istockphoto.com

Як довести закордоном, що у дитини є щеплення. Як підтвердити українську вакцинацію. На ці запитання дав відповідь Мінздрав.

Війна в Україні триває четвертий місяць. Через страшні події в країні тисячі жінок з дітьми виїхали закордон у пошуках безпечного місця. Хтось встиг повернутися до України, але більшість залишається на чужині, чекаючи миру.

Але життя неможливо поставити на паузу і необхідно якось облаштовуватися в чужій країні. Один із важливих елементів цього облаштування – запис дитини в садок чи школу. І ось тут необхідно підготувати цілий пакет документів, до якого зазвичай входять документи, що підтверджують щеплення. Як підтвердити вакцинацію, якщо не змогли взяти потрібну документацію? Відповідь на це запитання дало МОЗ.

Заступник міністра та головний державний санітарний лікар України Ігор Кузін розповів, що зараз Міністерство охорони здоров'я затвердило умовно п'ять різних типів документів, які можна з собою брати за кордон, і вони там визнаватимуться.

Йдеться про міжнародне свідоцтво про вакцинацію. Будь-які щеплення, внесені туди, є легітимними, і за кордоном цей документ підтверджує, що дитина їх отримала.

"Це може бути історія розвитку дитини, довідка про щеплення, витяг з амбулаторної картки. Я б радив батькам, які планують виїзд за кордон, по можливості взяти у сімейного лікаря або педіатра паперову форму довідки про щеплення», - уточнив експерт.

Іншими словами, картка дитини, яка є у кожного сімейного лікаря або зберігається у медичному закладі, може підійти. Або документ з історіями щеплень, який добре знайомий кожній мамі.

Втім, якщо немає можливості отримати документ, переживати не варто. Ігор Кузін пояснив, що отримання нового щеплення за кордоном є поширеною та безпечною практикою.


Хмара тегів


Матеріали на тему

Аудіоказки

x
Для зручності користування сайтом використовуються куки. Докладніше...
This website uses Cookies to ensure you get the best experience on our website. Learn more... Ознайомлений(а) / OK